3:04:00 PM

"Fiat Sapienta Virtus"


MALAY COLLEGE OF KUALA KANGSAR


For the subject Pengajian Malaysia, kami disuruh pergi ke mana mana lokasi bersejarah/penting di dalam Malaysia dan sediakan satu laporan menyeluruh serta video sebagai bukti kunjungan kami. Kami (Raja Muhammad Amiruddin, Muhammad Mustaqim, Muhammad Asyraf dan Muhammad Izzudin) telah berkunjung ke Malay College Of Kuala Kangsar.

Saya lahir di Hospital Daerah Kuala Kangsar dan pernah menetap sekejap di Kampung Talang, Kuala Kangsar. Sebelum ni selalu jugak balik KK, tetapi kebelakangan ni sudah jarang sebab family saya semakin busy with every upcoming years :( . But that's not the point here. KK was and is a great place, i held many sweet memories here. i remembered my first cendol there, i remembered our visit to Clifford High School, i remember having a nice stroll with my family around the Istana *stroll menaiki kereta. err what word should we use for that huh? :P * and most of my first Solat Sunat Aidilfitris there yet most importantly, my very first breath upon living, is THERE, in KUALA KANGSAR. Tapi semalam bila sampai KK jadi macam pening pening sikit sebab dah lama tak pergi. Rasa lain macam. Felt like an outsider -.- . shaitte! our first stop, rumah mus. sampai dalam pukul 2 pagi lebih jugak la. sampai sampai teros melantak nasik! wahhhh naik tren letih dan lapar bai. hahaha hisap rokok kretek, ape aku merepek?


MCKK. that name has a great value in my family. ayah saya, Mr. Raja Chulan bin Raja Ahmad Tajuddin dulu tidak dapat bersekolah di situ walaupun dahulu susur galur diraja diberi kelebihan berbanding pelajar biasa. ayah saya bersekolah di sekolah berhadapan MCKK, Clifford High School. bila masuk MCKK tadi, perasaan sebak macam rushing naik ke kepala. "ini dulu sekolah yang nenek aku nak bapak aku masuk bai!" . i kept having thoughts as that running to and fro vividly in my head. dayym!

we did some interview with the students and some staff there. ape yang paling aku suka dan respect pasal student dorang, bile bercakap dgn dorang, they talk like they were reading from a well-written text! dorang memang hidup dalam sejarah dorang. they feel proud and great having an emblem written "Fiat Sapienta Virtus" pinned on their bright white uniform. we did an interview dengan seorang pelajar senior, and hellz yeah 5 years there do teach him lots of things! fyi, MCKK had successfully gave birth to many great triumph of memorable names in Malaysia. MCKK is also known as 'The Eton of The East' and 'Gateway to High Ranks' . reason(s)? do your research peeps. again, life ain't free mate. shortly said, our 2nd PM, Anwar Ibrahim, Hishammudin, Raja Petra, Sultan Azlan Shah and etc. if you want a list of successful old boys (pelajar lepasan MCKK diberi gelaran Old Boys), that list alone could be as the same length as this boring post of mine :) .

whatever. i'm just a rambling machine went short. Pen Off :)

0 point of view(s):

Post a Comment