2:55:00 AM

Them who knows best :)


Quote 1
Location : Nani's House
Conversation Between : My Father & Auntie Nolly

It was the 2nd of Raya and my father was with Auntie Nolly chatting about their experiences throughout life. Both shared their thought equally while I sat there sharing their laughs and anecdotes. It was a pretty comfortable dialogue until they suddenly had a talk about the "orang cina makan duit lebih, orang melayu pemalas" issue (Auntie Nolly is a Chinese, and my father is, well a Malay of course). The issue started with a question from Auntie Nolly "Eyh itu Rosmah aaa muka banyak muda. Apa dia buat?", Rosmah yang dikatakan oleh Auntie Nolly ialah isteri kepada PM kita sekarang. Lepas je nama PM kita terpacul dari mulut Auntie Nolly, the whole conversation shifted to a high edge leather studded bucket racing seat. But it wasn't grumpy at all, it was a clean laughable talk. The talk jadi lebih sedap apabila handphone ayah saya berbunyi and he refused to answer it. Ayat dia selepas itu yang menarik perhatian saya ialah *i couldn't remember it whole but I do remember the main points of it*:

"Kesian jugak si Najib tu sebab dia kena settlekan semua masalah yang tinggal. Abdullah dulu tu pandai, lepas dia naik jadi menteri, dia punya friends, relatives dan kroni semua makan besar tapi rakyat tak jaga. Itu yang sekarang Najib kena cover balik negara ni. Tapi kalau Anwar Ibrahim yang jadi PM sekarang, Malaysia takyah risau. Orang dok balun Anwar sebab dia samaratakan semua kaum, tapi orang tak sedar yang bangunkan negara ni pon orang cina sekarang ni. Anwar dia nampak yang kalau orang cina disatukan dengan orang melayu, Malaysia naik. I'm not saying it sebab Anwar tu senior saya dulu, tapi sebab dari apa yang dia pernah buat untuk negara he's worth the try. Dia punya personal issue apa semua tu, kita letak tepi dulu, we let him do his job and we do ours. It's a win-win situation. Melayu sekarang ni malas, tahu nak istimewa then kalau cina potong, dia marah. Tak elok la camtu. Win-win, semua merasa. Apa salahnya?"
Though we are aged years apart, but I do know one thing: "Ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi?" . You made me realized persamaan kita yang paling ketara iaitu we Malays really need to step up the game :) .
Peace, Empathy, Pen Off :)

2 point of view(s):

fishtri said...

mer, tak mahu kena jadi kes Raja Petra yeah? nti kesian la aku, takde kawan nak gaduh pasal rambut dan music. hahahaha

himynameisamer said...

haha takpe. kau still boleh lawat aku dekat tempat tahanan FRU :)

Post a Comment